Obezitatea, Ce este obezitatea ?

obezitateaObezitatea este un exces de grăsime corporală totală. O persoana este considerata obeza cand greutatea sa depaseste cu 20% sau mai mult limita. Masurile cele mai comune a obezitatii sunt indicele de masa corporala sau IMC-ul. O persoana supraponderala are Imc-ul intre 25 si 29,9, iar una obeza peste 30.

„Obezitatea morbida” este atunci cand o persoana depaseste cu 50% – 100% greutatea normala. Mai mult de 100 de kg inseamna 40 IMC sau mai mult, afectand in acelasi timp sever sanatatea.

Care este cauza obezitatii ?

Obezitatea este atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat poate arde. Pentru multi oameni asta inseamna sa manance foarte mult si sa fie sedentari.

De altfel, exista si alti factori care ajuta obezitatea. Acestia pot include:

Varsta

Pe masura ce inaintam in varsta, capacitatea organismului de a metaboliza alimentele încetineste si nu mai e nevoie de atatea calorii pentru a va mentine greutatea.

De aceea diferenta dintre un om cu o varsta de 20 ani si unul de 40 mananca la fel, dar se mentin mult mai greu.

Femeile se ingrasa mult mai repede decat barbatii, deoarece barbatii au o rata metabolica mai mare de odihna (adica ard mai multa energie in repaus) decat femeile, deci ei consuma mai multe calorii pentru a-si mentine greutatea corporală.  În plus, atunci cand femeile ajung in post-menopauza, rata lor metabolica scade.

Genetica

Aceasta poate influenta foarte tare greutatea noastra, daca nu avem grija sa o avem sub control la timp. Nu este obligatoriu daca parintii au fost obezi si copii lor sa fie la fel, conditia este sa aiba putina grija cu mentinerea greutatii corporale.

Factorii de mediu

Desi genele reprezinta un factor important in multe cazuri de obezitate, joaca un rol semnificativ. Factorii de mediu includ stilul de viata, cum ar fi ceea ce o persoana mananca si cat de activ  este.

Activitatea fizica

Persoanele active folosesc mai multe calorii, decat cele mai putin active. In plus, activitatea fizica tinde sa scada apetitul la oamenii obezi, in timp ce creste capacitatea organismului de a metaboliza preferential grasimea ca sursa de energie. O mare parte din cresterea obezitatii în ultimii 20 de ani se crede ca a devinit din cauza nivelului scazut de activitate fizica.

Factorii psihologici

Factorii psihologici influenteaza de asemenea, obiceiurile alimentare şi obezitate. Multi oameni mananca ca raspuns la emotiile negative, cum ar fi plictiseala, tristetea, sau furia. Oamenii care au dificultati de aceast gen s-ar putea confrunta cu probleme mult mai emoţionale şi psihologice; aproximativ 30% din oamenii care cauta tratament pentru problemele de greutate grave ,au probleme si cu mancatul . În timpul unui emisiuni/film, oamenii mananca mari cantitati de alimente.

Boala

Sunt cateva boli care pot si ele influenta obezitatea, chiar daca unii oameni nu cred asa ceva. Acestea includ problemele hormonale, cum ar fi hipotiroidismul (tiroida care functioneaza greu, incetinand metabolismul), depresia, şi unele boli rare ale creierului, care pot conduce la supraalimentare.

Medicamentele

De exemplu steroizii si unele antidepresive pot determina cresterea greutatii in exces.

Aspectele emotionale ale obezitatii

Unul dintre cele mai dureroase aspecte ale obezitatii este suferinta emotionala provocata. Societatea Americana pune foarte multa importanta pe aspectul fizic. Persoanele obeze sunt adesea descurajate si discriminate la scoala, la locul de munca sau in societate. Aceste sentimente de respingere, suferinta sau de rusine sunt adesea intalnite.

Cand sa cerem ajutor pentru obezitate ?

Trebuie sa sunati medicul daca aveti probleme emotionale sau psihologice legate de obezitatea dumneavoastra, nevoie de ajutor pentru a pierde din greutate sau daca se incadreaza in una din urmatoarele categorii.

Daca IMC-ul tau este mai mare de 30 este considerat/a obez/a. Este nevoie sa vorbiti cu medicul daca apar si riscuri privind sanatatea. Cresterea grasimii mai ales din partea de mijloc a corpului creste riscul obezitatii, fiind normala circumferinta taliei la femei mai mica de 35 inci si la barbati de 40 inci.Invata cum sa slabesti sanatos.

Slabim Natural