Despre Colon

colonColonul este unul dintre organele cu cel mai important rol in mentinerea starii generale de sanatate. Atunci cand dintr-un motiv sau altul, colonul inceteaza sa functioneze adecvat, apar problem precum constiparea, diareea, durerile abdominale, balonarea si deshidratarea.

Un colon sanatos ajuta corpul sa elimine resturile alimentare si toxinele acumulate in corp, de aceea in momentul in care acesta nu mai functioneaza normal, toxinele ramase in corp provoaca probleme de sanatate potential periculoase si sunt responsabile pentru starile generale de rau si epuizare.

Bolile colonului

Cancerul de colon: cea mai grava afectiune a colonului, cancerul de colon, apare in general la persoanele de peste 50 de ani. Dezvoltarea oricarei boli a colonului reprezinta pe termen lung un factor de risc in aparitia cancerului de colon, impreuna cu obiceiuri precum fumatul, consumul de alcool si o alimentatie bazata in mod special pe carne rosie.

Polipi: acestea sunt excrescente de tesut adesea asimptomatice, care apar in rect sau in intestine si pot deveni canceroase.

Ulcer al colonului: o afectiune inflamatorie a colonului la care sunt predispusi in mod special tinerii intre 15 si 30 de ani, care se manifesta prin aparitia eroziunilor la nivelul mucoaselor in rect sau pe colon.

Colon iritabil: o afectiune a intestinului gros si poate cea mai raspandita dintre afectiunile colonului. Aceasta afectiune apare in general la femei si se manifesta prin simptome de intensitate medie precum dureri abdominale, balonare, constipare si/sau diaree.

Modalitati de a pastra sanatatea colonului

Multe dintre problemele mai sus mentionate pot fi prevenite printr-o alimentatie si un stil de viata corespunzator.

Fibrele: alimentele bogate in fibre sunt o alegere excelenta pentru sanatatea colonului. Consumul zilnic al unei cantitati de cel putin 35-50 de grame de astfel de alimente pot face minuni. Bananele, prunele, murele, mazarea, broccoli, fasolea si pastele din cereale integrale sunt doar cateva dintre alimentele bogate in fibre.

Vitamina D: Conform studiilor efectuate de catre Jurnalul American de Nutrite, consumul de vitamina D ajuta la prevenirea cancerului de colon. Vitamina D se gaseste in mod natural in paine, peste gras, lapte si cereale.

Apa: Deshidratarea poate duce la constipare, iar un efect principal al acesteia il reprezinta formarea de depozite toxice in organism. Aceste toxine cresc riscul de dezvoltare a unor probleme precum cea a colonului iritabil. Pentru sanatatea colonului trebuie consumat cel putin 2 litri de apa pe zi.

Detoxifierea:O detoxifiere a organismului este procedeul prin care colonul este ajutat sa se curete de toxinele acumulate in urma unui stil de viata necorespunzator si a expunerii la mediul nociv. Exista nenumarate metode naturaleprin care se poate face detoxifierea colonului, fie prin tinerea unor diete si regimuri speciale, fie prin apelarea la suplimente naturiste sub forma de pastile.