colon iritabilSindromul colonului iritabil este o boala destul de comuna care afecteaza intestinul gros si cauzeaza crampe, dureri abdominale, gaze, diaree sau constipatie. Aceasta afectiune nu provoaca leziuni permanente ale colonului, insa este o conditie medicala cu efecte neplacute care poate afecta starea generala de bine si calitatea vietii, in cazurile in care aceasta ramane netratata.

Cauze

Nu se stie exact ce cauzeaza simptomele colonului iritabil. Peretii intestinelor sunt acoperiti cu straturi de muschi care se contracteaza si relaxeaza, miscand astfel resturile de mancare din stomac, prin tractul intestinal, catre rect. In cazurile de colon iritabil, acest contractii sunt mai puternice si dureaza mai mult decat in mod normal, fortand resturile de mancare intr-un ritm prea rapid prin intestine, fapt care duce la simptomele comune mentionate mai jos.

Desi cauzele sunt necunoscute, exista anumite obiceiuri alimentare si situatii care agraveaza aceasta afectiune:

Mancarea: Anumite alimente pot inrautati o parte din simptomele prezente in mod normal. Laptele, alcoolul, ciocolata sau zaharul in exces pot duce la constipare sau diaree, pe cand anumite fructe si bauturile carbogazoase duc la balonare si disconfort.

Stresul: Stresul este una dintre cele mai mari probleme ale societatii moderne. Multe persoane care sufera de aceasta afectiune raporteaza o inrautatire a simptomelor, corelata cu perioadele de stres prelungit.

Hormonii: Femeile sunt mai predispuse catre acest sindrom al colonului iritabil, motiv pentru care problemele se agraveaza adesea inaintea menstruatiei sau in perioada de sarcina.

Simptomele colonului iritabil:

Simptomele acestei afectiuni comune sunt in general moderate, insa majoritatea persoanelor care sufera de colon iritabil vor avea si perioade in care acestea se agraveaza pana la punctul in care devin o adevarata problema.

Cand trebuie apelat la medic?

Atunci cand durerile si crampele abdominale, balonarea, gazele, diareea si constiparea persista pe perioade mai lungi sau apar schimbari in functia sistemului digestiv, trebuie vizitat doctorul deoarece aceste simptome, atribuite in mod normal colonului iritabil, pot fi semne ale unor afectiuni mult mai grave precum o infectie la nivel intestinal sau cancer de colon.

Tratament:

Problemele atribuite acestei afectiuni pot fi adesea tinute sub control cu ajutorul unor schimbari in alimentatie si stilul de viata incepand cu o detoxifiere. Pentru ca sindromul colonului iritabil nu are cauze clare si poate diferi in manifestare de la o persoana la alta, tratamentul acestuia trebuie adaptat ca atare.

Alimentatia: O cura de detoxifiere reduce substantial disconfortul provocat de aceasta afectiune, insa persoanele diagnosticate cu colon iritabil trebuie sa isi schimbe obiceiurile alimentare in functie de alimentele care par sa agraveze sau amelioreze simptomele. In acest sens, se recomanda tinerea unui jurnal alimentar.

Pastilele: Exista o serie de pastile pe piata precum Colon Help de la Colon Cleanse si Acai Cleanse cu rezultate vizibile pentru probleme de acest gen. Multe dintre acestea sunt suplimente naturale, insa se recomanda o discutie in prealabil cu medicul inainte de a incepe un astfel de tratament.

Stilul de viata: Stresul este un factor nociv, dovedit in multiple afectiuni, inclusiv in cazul persoanelor care sufera de colon iritabil. De aceea, pentru imbunatarea calitatii vietii si a starii generale de bine, se recomanda evitarea pe cat posibil a situatiilor stresante si o detoxifiere a organismului. Daca serviciul este un motiv constant de stres, nu este niciodata prea tarziu pentru o schimbare de cariera.