cura de detoxifiereCura de detoxifiere sau de curatare a organismului este procesul prin care, cu ajutorul alimentatiei corespunzatoare si a pastilelor din ingrediente naturale, corpul si in mod special ficatul,rinichii si colon  sunt ajutati sa elimine toxinele acumulate in urma unui stil de viata necorespunzator si a expunerii la poluarea din marile orase.

Ce mancaruri sunt recomandate pentru detoxifiere?

Secretul unei cure reusite de detoxifiere a colonului si implicit al organismului sunt alimentele cat se poate de naturale, precum si evitarea substantelor nocive precum tutunul, alcoolul sau zaharul in exces.

Pe parcursul regimului de curatare a organismului trebuie sa se consume cel putin 2 litri de apa pe zi, mancare organica (care este putin mai scumpa, insa usor de localizat in orice supermarket, dupa etichetele verzi si semnul “bio”), cereale integrale, nuci, seminte, legume si fructe. Acest tip de cure de detoxifiere sunt foarte asemanatoare cu dietele pentru slabit, cu diferenta ca aici se pune in principal accentul pe produse cat se poate de naturale.

Legumele: sunt ideale pentru detoxifierea colonului deoarece contin cantitati importante de fibre. Ele pot fi incorporate atat in felul principal, cat si in aperitive si snacks-uri, asigurand o dieta bogata si diversa chiar si pe parcursul regimului de detoxifiere.

Fructele: Ca si legumele, acestea sunt bogate in fibre, insa trebuie consumate in mod exclusiv crude si majoritatea fara a fi decojite. Cele mai recomandate fructe sunt: murele, afinele, prunele, capsunele, perele, fructul de mango, papaya, portocalele si merele.

Legumele si fructele trebuie cumparate din surse sigure, de preferat de la cunostinte care se ocupa de cultivarea acestora.

Cerealele integrale: Pe parcursul curei nu trebuie renuntat la paine, insa aceasta trebuie sa fie produsa 100% din cereale integrale si consumata cu moderare.

Apa: Apa este poate cel mai important element in sanatatea colonului atunci cand se incearca detoxifierea acestuia. Ea lucreaza odata cu fibrele pentru a stimula eliminarea deseurilor si toxinelor din tractul digestiv.

Ce alimente trebuie evitate?

In principal, o cura de detoxifierea a colonului nu trebuie sa dureze mai mult de 7 pana la 14 zile. In tot acest timp, evitarea alimentelor nocive pentru organism este de maxima importanta.

Din pacate, pe lista alimentelor ce trebuie evitate regasim o mare parte din mancarurile si bauturile consumate zilnic in mod aproape inconstient.

Printre acestea, cele mai daunatoare sunt:

  • Alcoolul, cafeina, tutunul
  • Zaharurile (nu intra in aceasta categorie zaharurile neprocesate, precum indulcirea cu zahar din sfecla rosie)
  • Mancarea procesata
  • Legumele si fructele tratate cu pesticide sau fungicide
  • Painea alba
  • Dulciurile din comert
  • Sucurile carbogazoase

Pentru ca o cura de detoxifiere sa aiba rezultatul dorit, schimbarea obiceiurilor alimentare pentru o saptamana sau doua nu este indeajuns. Aceste schimbari trebuie introduse treptat in stilul de viata, alaturi de incercarea de a reduce nivelul de stres si a spori numarul orelor de somn pe noapte.